#OğuzKağanDestanı
#İlyadaDestanı
#OdysseiaDestanı
#GılgamışDestanı
#BeowulfDestanı
#ŞehnameDestanı
#KalevalaDestanı
#İgorDestanı
#RamayanaDestanı
Oğuz Kağan Destanı: Türk devleti olan Büyük Hun İmparatorluğuna ait olan ve Hun İmparatoru Mete Han’ın hayatının anlatıldığı Oğuz Kağan Destanı, Türklerin tarihine ve kültürüne ait önemli bilgiler içeriyor. Destanda, Mete Han’ın doğumundan itibaren tüm hayatı ele alınır.
İlyada Destanı: Truva Savaşı’nın son 51 gününün anlatıldığı bir destan. Homeros’un yazdığı bu destanın konusu Troya Savaşı olmakla birlikte hem bu savaşın ancak kısa bir dönemini kapsar hem Troya efsaneleri diye andığımız büyük bir efsane ve masal çemberinin küçük bir bölümünü içine alır.
Odysseia Destanı: İyonyalı yazar Homeros’un yazdığı bu destan, daha çok Yunan kahramanı Odysseus’u ve onun Truva’nın düşmesinden sonra evine yaptığı dönüş yolculuğunu konu edinir. Öldüğü varsayılan Odysseus’un yokluğunda, karısı Penelope ve oğlu Telemakhos, Penelope ile evlenmek isteyen bir grup azılı taliple baş etmek zorundadır.
Beowulf Destanı: Yaklaşık 1000 yılında yazıldığı düşünülen, yazarı bilinmeyen, 8. yüzyıla ait bir şiir olan Beowulf, eski İngilizcenin en büyük kahramanlık destanı. Bilginler ondan İngiliz dilinin gelişimine dair ciltler dolusu bilgiler öğrendiler. Şiir aynı zamanda Erken Dönem Ortaçağ boyunca Kuzey Avrupa’yı karakterize eden Hristiyanlığın ve pagan geleneklerin karışımını yansıtır.
Gılgamış Destanı: M.Ö. 3000 tarihlerini ve ölümsüzlüğü arayan bir kralın öyküsünü konu alıyor. Destana konu olan Kral Gılgamış, Mezopotamya’daki Uruk kentinde hüküm sürmüştür. Destan, Akat ve Sümer dillerinde yazılmış tabletlerden derlenmiştir. Bunlardan günümüze, 12 tablet kalmıştır. 1855’te Ninova’da yapılan kazılarda, Asur Kralı Asurbanipal’in bulunan bu tabletlere daha sonra Türk-İran sınırında ve Irak’taki Nippur kenti kazılarında bulunan tabletler eklenmiştir.
Şehname Destanı: İran edebiyatının önde gelen Fars şairlerinden Firdevsi’nin 10. yüzyılda yazdığı Şehname Destanı 60.000 beyitten oluşur. İranlıların Turanlılarla olan mücadeleleri İranlı hissiyatı ile yazılmıştır. Türkler’in İran’a göçleri ve hâkim olmaları sonrasında İranlıları onurlandırmak için Gazneli Mahmud’un teşviki ile kendisi de bir İranlı olan Tuslu Firdevs tarafından kaleme alınmıştır. Eserde geçen olaylar çoğunlukla İranlı Yunus ile Turan kralı Efrasiyab arasındaki epik çekişmeler şeklindedir. Şeytani güçleri olan Turan kralı Efrasiyab aslında gerçek bir tarihi kişilik olan Alper Tunga’dır.
Ramayana Destanı: 24.000 beyitten oluşan Hint destanı.Ramayana,”Mahabbarata” ile birlikte Hint yarımadasında en çok bilinen iki destandan biri.Mahabbarata ile arasındaki fark; Mahabbarata nesir , Ramayana nazım şeklinde yazıya geçirilmiş. Bilinen en eski nüsha, Valmiki tarafından yazıya geçirilmiştir. Yazıya geçirildiği tarih belirsizliğini koruyorsa da, MÖ 4. ve 2. yüzyıllar arasında gerçekleştiği tahmin edilmektedir. Ramayana destanının bugün elimizdeki 7 baptan oluşan şeklini milattan önce 2. yüzyıl içinde aldığı tahmin edilmekte.